Želite samostalno da rekonstruišete rasvetu vašeg stana,evo par saveta


 

Idealna situacija za pocetak projektovanja bi bila da imate samo zidove bez postojećih instalacija, utičnica i prekidača

 

Ako se odlučite za renoviranje objekta ,iskoristite priliku ,da uz renoviranje vodovodnih instalacija,odradite i rekonstrukciju rasvete.Prilikom renoviranja instalacije ,često dolazi do komplikacija i problema koje treba prevazici,ali uz malo strateškog planiranja i razmišljanja,moguće je dobiti savršeno osvetljenje koje radi za vas.

 

IMG_20140410_165240

 

Početak vašeg plana…

 

Započnite obilazak vašeg životnog prostora sa olovkom i parčetom papira.Uđite u svaku sobu i postavite sebi pitanje…

-Za čega koristim ovaj prostor?Razmislite o svim mogućnostima za njegovu upotrebu. Dnevi boravak će možda imati dvostruku ulogu,deca će možda imati potrebu baš tu da urade domaći zadatak,možda ce vežbati sviranje nekog instrumenta,a možda će neko u njemu štrikati i šiti ili će biti iskorišćen za neki manji studio.Da li imate naviku da jedete u kuhinji ili volite to da obavite u krilu ispred televizora.

-Šta se nalazi na zidu u svakoj sobi?Imate li neku sliku ili biljku koju želite da naglasite u prostoru?zapišite sve na papir jer će to odrediti kakva vam je vrsta osvetljenja potrebna.

-Ko koristi sobu? Osobi sa 60 godina je potrebno i do 15 puta više svetla za čitanje nego detetu od 10 godina.

-U koje doba dana će se određeni prostor koristiti?

-Odakle u prostor dopire dnevna svetlost i u kojoj količini?

 

 

Izrada vašeg plana…

 

-Sada uzmite parče grafičkog papira i počnite sa crtanjem osnove vašeg prostora kako bi sebi pomogli i odredili najbolje mesto za postavljanje rasvete.Bolje je ako crtež odradite u razmeri ,ali ne mora.

1. Označite ppredmete u prostoru koji se ne mogu pomeriti i izbeći kao sto su vrata ,prozori,kamini,stepeništa…

2. Označite strelicama na koju stranu su ljudi okrenuti licima dok koriste prostor,gledaju televizor,čitaju novine ili sede za radnim stolom ispred kompjutera.

3. Ucrtajte postojeće prekidače i svetiljke ,kao i utičnice,kojih u nekim kućama nema dovoljno,pa samo dodavanje sijalica na postojeće strujne krugove može izazvati preopterećenje.

4. Kako bi nacrtali strujne krugove,odredite gde će se nalaziti prekidači za svetlo.Koristite se logikom i povedite računa o tome gde se i na kiju stranu otvaraju vrata,a gde će biti postavljen nameštaj.Veoma je frustrirajuće kada kroz mrak treba da dođete do prekidača !

5. Takođe imajte na umu kako će biti dostupna mesta na koje postavite svetiljke,a kada budete morali da zamenite sijalicu.Zamislite ako imate plafone visine kao u salonskim stanovima i sijalica se nalazi na 4 metra visine ili više !

6. Kada odredite broj svetiljki razmislite o tome da se odlučite za energetski efikasnu LED rasvetu,i mada ona u startu može da vam se učini skuplje rešenje ,daljom upotrebom preko manjeg utroška za struju,investicija postaje isplativa. Racunicu možete pogledati ovde.

 

iStock-2296037_light-bulb-with-dollar-sign_s3x4_H_lg

Zapamtite i ovo…

 

Nemojte kod vašeg projektovanja da smetnete sa uma da,iako je svaki prostor za sebe idividualan,treba da napravite jednu celinu ,a ne da idete iz jednog prostora koji je preslabo osvetljen u drugi koji je opet,osvetljen previše jer to zna da bude neprijatno.Iskoristite svetlo da povežete prostor u jednu celinu !

Vodite računa da projekat ne iskomplikujete previše,jer to može da poveća troškove.Pokušajte da svetiljku postavite tako da promenom ugla sijalica osvetlite više tačaka u prostoru.

Ponesite ovaj plan sa sobom kada krenete u radnju da kupita svetiljke.

 

Strujni krugovi…

 

Razmislite o tome da li će se svetlo u prostoru paliti zajedno na jedan prekidač ili svaka svetiljka individualno.Da li ste razmišljali o dimerima pomoću kojih svetlo u prostoru možete učiniti još prijatnijim?

Idealno bi bilo da svaku prostoriju osvetlite sa više strujnih krugova i po mogućnosti da barem jedan strujni krug bude preko dimera.Takodje nemojte preterivati sa brojem strujnih krugova i gledajte da ih ne bude više od tri , kako prilikom paljenja ne bi ste morali previše razmišljali koji je prekidač za koju svetiljku.

 

Ukoliko vam se ovo čini previše komplikovano, uvek se možete obratiti stručnom licu .

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.