Imamo hidroelektrane ali struju uvozimo


 

Zbog teške energetske situacije, moramo uvoziti električnu energiju.. Pomoć ćemo tražiti od Mađarske i od Rumunije, s kojom delimo hidroelektranu Đerdap.

 

 

Vode na Đerdapu ima napretek. Zbog toga se Dunav propušta kroz branu. Nivo reke je na maksimumu i za sat vremena protekne preko 30 miliona kubika vode, sto je zapremina manjeg jezera.

 

 

Generatori  za proizvodnju el. energije neprestano rade već 44 godine. Njihov rad se nadgleda iz kontrolne sobe.Iako je projektovana da radi 30 godina,zahvaljujući redovnom održavanju,rok upotrebe je ynačajno produžen. Trenutno se vrši remont na generatoru broj pet, što će trajati godinu dana. Posle toga kreće remont i ostalih generatora.

Kako kaže Ljubiša Paunović, poslovođa smene Hidroelektrane Đerdap 1 ,svi generatori su na mreži i rade maksimalnom snagom,a pogonska spremnost je na najvišem nivou i nema problema.

 

 

download

 

Hidroelektrana Đerdap 1 ima šest turbina, koje za 24 sata proizvedu blizu 20.000 MWh električne energije, što je dovoljno za dnevno snabdevanje Beograda, međutim,  tone otpada se zadržavaju  na brani. Poplave su donele ogromne količine smeća i začepile zaštitne rešetke turbina.Zbog toga se svakodnevno moraju zaustaviti turbine da bi se očistile ulazne rešetke turbina,a svako zaustavljanje je gubitak energije koja bi se isporučila elektroenergetskom sistemu Srbije, kaže Radisav Čučulanović, pomoćnik direktora Đerdapa 1.

 

otpad-na-he-djerdap-1

 

Poplave su od rudnika uglja kod Lazarevca napravile veštačko jezero i Srbija sada upola manje koristi ugalj za proizvodnju električne energije u termoelektranama. Đerdap 1 i 2 proizvode 25 posto energije, što nije dovoljno za zimu. Kako Đerdap delimo s Rumunijom, oni će verovatno biti prvi kojima ćemo se morati obratiti za dodatne količine el. energije.

 

info:http://balkans.aljazeera.net/

 

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.