Led protiv Halogene sijalice 1


Halogene spot sijalice su enormno popularne i uglavnom se koriste u varijantama sa GU-10  i MR16(ubodnim) grlima.Lakse su dostupne i relativno su jeftinije prilikom nabavke.

Veoma je verovatno da u svome domacinstvu imate veliki broj halogenih svetiljki.Da li cesto imate potrebu da odete u prodavnicu i kupite rezervnu sijalicu posto vam je stara pregorela?

Ako vam sve ovo zvuci poznato, sada imate alternativu! Zamenite vase halogene svetiljke najnovijom vrstom sijalica.LED osvetljenje je ekolosko,energetski efikasno i ustedece prosecno i do 90% vase potrosnje elektricne energije potrebne za osvetljenje .

Halogene svetiljke oslobadjaju znacajnu kolicinu toplote,a njihova efikasnost iznosi  manje od 30% , obzirom da preko 70% utrosene energije otpada na toplotnu energiju koju emituju prilikom rada.

images (3) (1)

LED sijalice su u drugu ruku visoko energetski efikasne, obzirom da preko 80% utrosene energije pretvaraju u svetlosnu.Pored toga ,posto nemaju pokretnih delova(sijalicna vlakna) ,one su izuzetno trajne.

U stvari prosecno trajanje led GU-10 sijalice ekvivalentne snage od 50w je oko 25 god.,ako je njena prosecna upotreba oko 4 casa dnevno,dok halogena sijalica iste snage traje nekoliko meseci.

Pored toga sto su energetski veoma efikasne i traju dugo,led sijalice proizvode prirodnije svetlo visokog kvaliteta u rasponu od 2700k-6000k.

download (2) (1)

Prelazak sa vasih postojecih halogenih sijalica na led sijalice male potrosnje ustedece vam hiljade dinara za vreme svoga zivotnog veka.

Evo jednog primera kalkulacije ustede:

Zamena 12 halogenih sijalica GU-10 50w,led sijalicama ekvivalentne snage (led 4w)

.cena nabavke 12 halogenih sij. :4800 din.

.cena nabavke 12 LED sij. :12000 din.

Bazirano na prosecnoj ceni el. energije od 5,26din/kw i prosecnoj upotredi od 6h dnevno:

.mesecno za halogenu: 583 din.

.mesecno za LED:31 din.

Mesecna usteda iznosi  oko 550 din., a sijalice ce se same otplatiti kroz 11 meseci.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Led protiv Halogene sijalice

  • Vladimir

    Ne daju prirodnije svetlo!najprirodnije svetlo daju halogene sijalice koje su ustvari usavrsena verzija obicne sijalice. Spekter njihovog svetla je superioran. led sijalice imaju izboj u plavom delu spektra cak i one sa topljom bojom i treba ih izbegavati zbog zdravlja. Koristitim ih samo u hodnicima ili kao opstu rasvetu, na mestima gde stalno svetle. Za citanje, osvetljavanje hrane, (kuhinja), kupatilo koristim halogene na
    12v, najkvalitetnije osram irc, imaju neki aditiv u staklu koji sprecava emisiju IR zracenja pa trose skoro 3 puta manje od obicne sijalice. Traju 3500h/12v ili 5000h/11,5v. Posto trafoi obicno daju 11 do 11,3v u praksi je trajnost mnogo veca. U kupatilu mi ni jedna nije crkla za tri godine, a koriste se
    intenzivno. Kod brata u bivsem stanu za 7 godina ni jedna nije pregorela, a glavno su i jedino svetlo u trpezariji, samo je kod jedne reflektor izgubio sjaj pa manje emituje svetla. Inace LEDsu jako dobri inovativni izvori svetla, ali treba malo sacekati sa preterivanjima. Realno traju 15 do 25 hiljada sati, a ti od 100 hiljada mozda ali su male efikasnosti i intezitata svetla, inace nista nisu stednije i trejnije od trifosfornih fluo cevi Osram lumilux xxl 100 000h , 100lm/w