Kina obećala da će očistiti svoje elektrane usled borbe svojih gradova sa nezapamćenim količinama smoga


Kineska industrija zagađenje

Kineska industrija-zagađenje

 

 

 

Kina, najveći svetski emiter gasova staklene bašte, objavila je rat zagađenje vazduha. Kineski zvaničnici su saopštili da će  elektrane na ugalj u njihovoj zemlji smanjiti količinu zagađenja za 60% do 2020. godine .Svi pogoni koji ne zadovoljavaju nove standarde,biće s zatvoreni. Najava dolazi u vreme kada se Peking bori sa svokodnevnim gustim smogom,koji zaklanja sunčeve zrake i izaziva iritaciju sinusa,a koji je pokrenuo zagađenje vazduha za 22 puta iznad bezbednih granica.

Kina u velikim količinama smoga

Kina u velikim količinama smoga

 

 

Kako raste kineska ekonomija i njena potrošnje energije se povećava poput  talasa, ogromne količine smoga koji koji je nus proizvod ,otkazuju škole i zatvaraju puteve više puta mesečno, To je postalo snažano političko pitanje obzirom da se gradjani građani bore za disanje. Ovaj potez protiv uglja je poslednji u nizu politike u Kini, koji ima za cilj da ograniči zagađivanje i promoviše korišćenje čiste energije. Do 2017. godine, procenat ukupne energije iz elektrana koje se  snabdevaju ugljem, će biti manji od 65%.

 

Satelitski snimak zagađenja vazduha

Satelitski snimak zagađenja vazduha

 

Pored borbe protiv smoga, ova politika takođe nastoji da ograniči kinesku emisiju gasova staklene bašte. Na konferenciji o klimatskim promenama u Parizu prošle godine, kineski predsednik Si Đinping je potvrdio kinesku posvećenost postizanju maksimalnih emisija oko 2030. godine .Ovo raspored poslednji momenat  za ograničavanje najgorih posledice klimatskih promena.

 

Slika u danu bez i sa velikom količinom zagađenja Kina

Slika u danu bez i sa velikom količinom zagađenja-Kina

 

 

Ipak, Kina je branila svoje pravo emitovanja emisije štetnih gasova, kako njena ekonomija raste, baš kako su i narodi na Zapadu radili tokom 20. veka. U 2013., Kina je emitovala skoro duplo više ugljen-dioksida nego SAD i oko dva i po puta više od Evropske unije. Međutim, Kina je takođe gigant u trci da postane supersila čiste energije u  21. veku. U 2015. kineska investicija u obnovljive energetske infrastrukture premašila je SAD, Francusku i Veliku Britaniju zajedno.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.