Čileanska zamisao da izgrade hidroelektranu u pustinji zvuči interesantno


Ako pokušate da zamislite optimalno mesto za izgradnju hidroelektrane, kladimo se da vaš prvi izbor ne bi bioda to bude usred pustinje . Ipak, Čileanska energetska kompanija Valhalla je odlučila da je pustinja Atacama savršena lokacija za takav poduhvat. Fabrika će obezbediti napajanje za tri obližnje provincije,i drastično smanjiti svoju zavisnost od fosilnih goriva. Dakle, kako bi tačno ovaj posao izgledao?

 

Atacama pustinj u Chile-u

 

Ako postoji stvar koja Čileu ne nedostaje, onda je to pristup primorskim oblastima i solarnim elektranama na Tihom okeanu. Po ispumpavanju vode kroz cevovode uz pomoć vodenih pumpi koje pokreće solarna energija,a u rezervoare smeštene visoko u Andima na 100km od obale .Elektrana će zatim koristiti gravitaciju da iskoristi moć vode koja juri dole prema moru kroz cevovode do generatora. Oba rezervoara imaju zapreminu od 22.000 olimpijskih bazena. Sama fabrika će imati kapacitet od 300 megavata, što je dovoljno da zadovolji potrošnju tri provincije oko sat vremena.

 

 

Hidroelektrana

 

Kako je rekao Francisco Torrealba,generalni menadžer u kompaniji Valhalla , ovo je jedino mesto na svetu gde se može razvijati projekat ove vrste.Kompanija još uvek traži investitore i nada se da će radovi početi ove  godine. Izgradnja bi trebalo da traje oko tri i po godine na ovoj lokaciji,mada bi prilagođavanje tehnologija izgradnje ovim delovima sveta moglo taj rok da produži. “Kreativno koristiti Zemljin prirodni teren za stvaranje čiste, održive energije ,može biti ono što nam je potrebno da bi smanjili našu zavisnost od fosilnih goriva”, rekao je Torrealba.

 

Images via Shutterstock

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.