Godišnji festival svetlosti u Amsterdamu predstavlja grad u svetlu održive umetnosti


Tokom najtamnijeg doba godine,festival svetlosti u Amsterdamu,čini da grad zablista zahvaljujući 35 svetlećih kreacija koje su razbacane po krivudavim ulicama i kanalima.Ova specifična umetnička dela plod su rada domaćih i stranih umetnika koji su radili ovogodišnju temu pod nazivom “FRIENDSHIP”.
Ovaj blistavi događaj u potpunosti radi na obnovljivim izvorima energije,a 95% svetlećih tela su nisko-energetske LED svetiljke.

 

Amsterdam-Light-Festival-17b

 

Sjajni godišnji događaj otvorili su Feliks Guttmann i Rogier van der Heiden,glavni dizajner u PHILIPS-u,a plod je javno-privatne saradnje između opštine, kulturnog sektora i brojnih preduzeća. Ona prikazuje 35 specifičnih svetlosnih dela, dizajniranih specijalno za festival, radom lokalnih i međunarodnih umetnika iz Indije, Čilea, Švedske i Mađarske,koja Amsterdam čine još magičnijim.

 

Amsterdam-Light-Festival-10

 

Postoje dve glavne rute koje posetioci mogu da prate,pešice ili brodom. Besplatan obilazak ruta pod nazivom ‘Illuminade’ vodi posetioce do 20 svetlosnih dela postavljenih u kulturno bogatim naseljima Veesper i Plantage. Od svetlećih projekcija na istorijskim zgradama do interaktivnih sistema rasvete u parkovima, ovaj put omogućava meštanima i posetiocima da otkriju glavni grad Holandije u novom svetlu (bukvalno).

 

 

 

Amsterdam-Light-Festival-13

 

Neki ljudi veruju da niste baš obišli Amsterdam, ako niste bili na kanalima. Dakle, ako ste u gradu tokom festivala, pratite rutu ali ne propustite plovidbu kanalima. Brodska ruta festivala, pod nazivom ‘Water Colors’ nudi jedinstvenu priliku da doživite grad na vodi koji dobija zapanjujući izgled tokom zimskog događaja. Interakciju svetlosti i refleksije na vodi u trajanju od 75 minuta, po ceni od 20 € po osobi, posetioci uronjeni u blistavi spektakl neće skoro zaboraviti.

 

 

Amsterdam-Light-Festival-17

 

Vozeći se ‘Water Colors’ rutom, umotani u ćebe na brodu otvorenog krova, možete izbliza fotografisati i diviti se delima iz različitih uglova. Moguće je dobro osmotriti kinetičke svetlosne skulpture, LED dekoracije na mostovima i šarmantnu refleksiju LED svetlosti na vodi. Među favoritima je Švedski Light Art pionir, Alesksandra Stratimirović sa svojom “Northern Lights” pokretnom aurora borealis, napravljenom od LED dioda koja simbolizuje prijateljstvo.

Amsterdam-Light-Festival-16

 

 

 

Drugi umetnički rad koji će zaokupiti vašu pažnju je “Friendala” Čileanskih umetnika, Macarena Meza i Daniela Orallana. Njihov rad se sastoji od velikog Mandala – Indianskog simbola jedinstva i integracije naroda, koji postaje pun krug kada jedna polovina reflektuje drugu, na vodi.

Amsterdam-Light-Festival-2015

 

 

 

 

Pošto koristi 95% LED svetiljki ,a napaja ih iz obnovljivih izvora energije, festival aktivno traži drugi “dom” za umetnička dela, tako da ne propadnu. U suprotnom, oni će naći stalni prostor za njih negde u gradu.

Dakle, ako planirate da posetite Amsterdam u periodu do 17. januara 2016 ,imate priliku da posetite nezaboravan događaj.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.