Stručnjaci sa MIT-a konstruisali 3 puta efikasniju sijalicu od LED


Kako su inženjeri širom industrije osvetljenja radili na razvoju energetski efikasnih sijalica, mnogi su pomislili da će sijalica sa užarenim vlaknom izumreti. Međutim, tim istraživača sa MIT (Massachusetts Institute of Technology)odlučio je da ih ne ostavi u prašini. Umesto toga, oni su usavršili dizajn i došli do klasične sijalice koja je nekoliko puta energetski efikasnija od dioda(LED) i fluorescentnih sijalica. Nova sijalica izuzetno bolje kopira prirodno osvetljenje od savremenih energetski efikasnih sijalica, tako da konkurenciju izaziva na dvoboj.

 

MIT-ova nova sijalica sa užarenim vlaknom

MIT-ova nova sijalica sa užarenim vlaknom

 

 

 

Tradicionalne sijalice sa užarenom niti imaju efikasnost od 5%, izgubivši 95% energije koja odlazi u atmosferu u vidu toplotne energije. MIT tim je otkrio način umotavanja vlakna sa posebnom kristalnom strukturom unutar stakla sijalice ,kako bi se “reciklirala” energija koja se obično izgubi. Rezultat je, prema testovima,sijalica sa užarenim vlaknom koja emituje toplu svetlost sa 40 odsto efikasnosti. Pored toga što je ogroman napredak u odnosu na tradicionalne sijalice, MIT-ova nova sijalica oduvala je LED i Fluo osvetljenje, jer je vrh njihove efikasnosti oko 14 odsto.

 

 

 

cfl

Fluo svetiljka

 

Druga stvar koja će uticati na prodaju nove sijalice je kvalitet svetlosti koju emituje. Umesto klinički bele svetlosti poput LED, nova sijalica pokazuje boje mnogo prirodnije, bliže dnevnoj svetlosti. To se meri CRI indeksom “Color rendering index”, a sijalice sa užarenim vlaknom imaju index 100,što označava podudaranje nijanse sa dnevnom svetlošću. Najbliže što LED ili fluorescentna sijalica dostižu je 80 CRI, ali većina modernih energetski efikasnih sijalica na današnjem tržištu dostiže mnogo manje.

 

 

sijalica sa uzarenim vlaknom

Vlakno od volframa

 

“Važna karakteristika koju je pokazao naš proizvod je da postiže skoro idealan rendering boja”, rekao je glavni istraživač Ivan Čelanović. ” Upravo to je razlog zašto rasveta sa užarenim vlaknom i dalje  ostaje dominantna , njihova topla svetlost bolja je od da sivila fluorescentnog osvetljenja”.

 

Profesor Chen Gang, šef Odeljenja Mašinskog fakulteta na MIT-u je dodao:  “Potencijal  osvetljenja ove tehnologije je fantastičan “.

 

 

sijalica sa uzarenim vlaknom

Klasična (incandescent bulb) sijalica

 

**Kod klasičnih sijalica  većina energije se gubi u obliku toplote zbog čega su ih mnoge zemlje svrstale u ne efikasne tehnologije. Vlade EU najavile su  2007. da će sijalice sa užarenim vlaknom užarenom izbaciti iz upotrebe do 2011., međutim, mnogi proizvođači još uvek ih prodaju koristeći rupu koja kaže da se mogu koristiti u industrijskim objektima.**

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.