Solarna elektrana na magarcu,kao punjač za telefone u Turskoj 2


Seljaci i pastiri u Turskoj ,razvili su novi način kako bi ostali u kontaktu putem interneta i mobilnih telefona.Naime,oni su na ledja magarca montirali solarni panel i akumulatore i tako ih koriste kao pokretne punjače.

 

 

 

Takvi solarni paneli mogu proizvesti od 5 do 7 kw električne enrgije i tako pastirima omogucavaju kontakt sa porodicom ,za vreme teških i napornih putovanja.

Mobilni telefoni prilikom punjenja troše izmedju 2 i 6w električne en. što ove solarne panele čini veoma efikasnim.Ako pastiri prilikom putovanja požele da saznaju novosti,sa interneta,postane im dosadno ili požele da se dopisuju sa prijateljima na društvenim mrežama,oni se jednostavno priključe na “magarca”,i jednostavno uživaju bez obzira gde se u tom trenutku nalaze.Paneli takodje mogu da im pomognu prilikom sezone jagnjenja tako što akumulirana energija može da se koristi i za osvetljenje.

Proizvodjač panela,Turska firma Ser-Gün je organizator ovoga interensatnoga” plug and play” projekta.Kako oni kažu , cena jednog ovakvog solarnog kompleta iznosi oko 1320$ ,po komadu.

“Cilj nam je bolji dnevni komfor pastira i ljudi na seluz ,uz podsticaj i podršku odršivosti stočarstva u udaljenim oblastima Turske” , rekao je turskoj novinskoj agenciji Džihan ,predsednik Ser-Gün-a , Tamer Ugurluel.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Solarna elektrana na magarcu,kao punjač za telefone u Turskoj