Neizvesna budućnost termoelektrana manjeg kapaciteta u EPS


Neizvesna budućnost, pa čak i najave gašenja u narednih desetak godina, termoelektrana manjeg kapaciteta u EPS i jamskih rudnika uglja inicirali razgovore o zajedničkoj budućnosti

Resavica-1024x720

Na sastanaku sindikata rudara TENT i Resavica sa poslovodstvom TE Morava u Svilajncu precizirano je da jamski rudnici uglja u Srbiji i male termoelektrane u EPS, u okviru objedinjenog sistema proizvodnje uglja i struje, mogu profitabilno da posluju.

Neizvesna budućnost, pa čak i najave gašenja u narednih desetak godina, termoelektrana manjeg kapaciteta u EPS i jamskih rudnika uglja, inicirala je razgovore o zajedničkoj budućnosti.

Jamski rudnici raspolažu sa rezervama uglja procenjenih na 100 milijardi evra, dok se za male termoelektrane do 200 MW u Svilajncu, Kolubari i Obrenovcu , ukupne instalisane snage 1.500 MW, priprema postupno gašenje, kažu predsednici Sindikata TENT i devet jamskih rudnika Goran Nikolić i Bogdan Vukotić.

Oni ističu da bi sa planiranim investicijama, stranim ili državnim, odnosno sprovođenjem Plana rada i konsolidacije, taj energetski resurs bi bio stavljen u korist svih građana Srbije, odnosno ne bismo uvozili struju, već izvozili, a radna mesta bi bila sačuvana.

Ono što se sprovodi svugde u svetu, povezivanje energetskog sektora od proizvodnje uglja do prodaje električne enrgije, u Srbiji je još tabu tema, smatraju oni.

Strani investitori zainteresovani su da ulože 100 miliona evra u TE Morava u revitalizaciju i podizanje snage postojećih kapaciteta ili izgradnju novog bloka od 125 MW.

Aktiviranjem rudnika Poljana kod Despotovca, godišnje proizvodnje 1,2 miliona tona lignita, bile bi obezbeđene dovoljne količine uglja za nove energetske kapacitete u Svilajncu.

Objedinjeni možemo da ostvarimo profit. To je zasnovano na realnim pokazateljima koji se ostvaruju ili mogu da se ostvaruju. Rudnici Resavice i TE Morava upućeni su jedno na drugo od osnivanja. Naši kapaciteti su projektovani na ugalj iz Resvice, navela je direktorka TE Morava Marija Stevanović.

Strategija za ekonomski prosperitet Resavskog kraja, odnosno devet nerazvijenih opština u Srbiji u kojima se nalaze rudnici uglja je, prema njenim rečima, očuvanje TE Morava i pametno investiranje u JP PEU Resavica.

Ta elektrana priprema se da sledeće godine obavi kapitalni remont kapaciteta u vrednosti preko 20 miliona evra, od te sume pet miliona je donacija EU za elektrofiltere. Na taj način biće produžen život te elektrane narednih deset godina uz dostizanje evropskih ekoloških propisa i standarda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.