Sistem ekološke rasvete koja troši 10 puta manje energije od klasične rasvete


Grupa studenata iz Niša realizovala sistem ekološke rasvete koja troši 10 puta manje energije od klasične rasvete. Maksimalna snaga sistema je približna snazi jedne pegle u domaćinstvu.

ekorasveta_studentiNi_2206

Grupu studenata sa mentorom prof. dr Miodragom Radovićem činili su koordinator projekta i student doktorskih studija Saša Rančev, kao i studenti Dragan Radivojević, Ivana Veselinović, Milan Milošević i Zoran Tomić.

Rezultat rada studenata departmana za fiziku PMF-a i Ekonomskog fakulteta je postavljena “Eko rasveta” u dvorištu, na parkingu i u hodnicima PMF-a.

“Koristili smo jeftinije komponente sa slabijim karakteristikama čijom smo modifikacijom i prilagođavanjem dobili sistem koji je efikasan kao i mnogo skuplji sistemi”, kazao je Rančev Tanjugu na promociji projekta. Sistem koristi solarnu energiju i LED rasvetna tela sa visokim stepenom efikasnosti čiji je vek trajanja duži od 50.000 stai, pa se ne mora menjati više od pet godina, rekao je Rančev.
Maksimalna snaga sistema je približna snazi jedne pegle u domaćinstvu, napomenuo je Rančev. On još dodaje da sistem dobro podnosi fluktuaciju napona i da je potpuno automatizovan.

Projekat je realizovan u sklopu Programa “Pokreni se za budućnost” koji finansijski podržava kompanija “Filip Moris”.

U sklopu tog programa u proteklih 10 godina relaizovano je oko 80 projekata koji su doprinos lokalnoj zajednici.

E2 vesti (Tanjug)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.