NOVI SISTEM ZA NADGLEDANJE POTROŠNJE ENERGIJE U DOMAĆINSTVIMA


Korporacija “Toshiba” objavila je početak praktične demonstracije sistema za nadgledanje potrošnje energije u domaćinstvima i sistema za upravljanje razvojem lokalnih zajednica, instaliranih u revitalizovanoj oblasti grada Liona, u Francuskoj.

Lumiere_Lyon_France

Sistem za monitoring, odnosno nadgledanje podrazumeva merenje u realnom vremenu, potrošnje struje, vode i gasa u domaćinstvima, preko instalirane merne opreme u razvodnim ormanima i brojilima za vodu i gas, u stanovima i kućama u javnom vlasništvu. Dobijeni podaci se prikazuju (grafički) tablet računarima. koji se dele stanarima ove oblasti.
Na istim tabletima će se takođe prikazivati i potrošnja energije pojedinačnih kućnih aparata, kao i saveti korisnicima o tome kako da uštede energiju.
Cilj ove inicijative je povećanje svesti lokalne zajednice o životnoj okolini i ujedno pomoć u smanjivanju pojedinčane potrošnje energije. Efekti svih navedenih napora će biti proveravani i potvrđivani, objašnjavaju u kompaniji “Toshiba”.

Ovaj projekat je ključni element programa “Lionsko ušće”, koji sprovodi gradska zajednica Liona – u okviru šire strategije ponovnog pokretanja razvoja nekadašnjeg industrijskog i transportnog čvorišta cetralnog dela grada. Reč je o delu Liona koji se nalazi na nižem delu poluostrva, na ušću reka Rone i Saone.

E2 vesti (Blic)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.