RACK ormani


Ukoliko ste zaljubljenik u računarske mreže i internet, onda vas svakako zanimaju razne pojedinosti, kao na primer, šta su to rek ormani i čemu oni služe? U našem tekstu ćete pronaći niz korisnih i zanimljivih informacija o ovoj temi, pa predlažemo da nastavite da nas čitate.

Rek ili na engleskom RACK, zapravo je jedan metalni orman u kome je smeštena IT oprema u data centru ili u serverskoj sobi. Termin rek orman se koristi u IT terminologiji, pa je načinjena i jedna podela i to na:

Serverski rek (kada se u njemu nalazi aktivna oprema)

Mrežni rek (kada se u njemu nalazi mrežna oprema).

Hajde da se sada malo pozabavimo dimenzijama rek ormana. To je obično 42U, a ređe 48U, što je zapravo jedinica koja označava visinu racka, a shodno tome, i visina sve opreme koja se nalazi u rack ormanu, obeležena je tim istim jedinicima.

Sva oprema će biti smeštena na takozvane DIN šine koje su u razmaku od 19 inča.

Stranice rack ormana mogu biti udaljene i od šezdeset centimetara pa čak do celog metra, kada je reč o širini. Dubina rek ormana može da bude i oko sto dvadeset centimetara.

Oprema koja se nalazi u serverskim rack-ovima emituje veliku toplinu, i to su NAS-ovi, serveri, komunikacioni i UPS uređaji… Iz tih razloga, za pravilan i neometan rad potrebno je da se obezbedi adekvatno hlađenje. To se postiže na dva načina – dodavanjem ventilatora ili prirodnom ventilacijom.

Možda vas zanima kolika je snaga opreme koja se nalazi u serverskom reku. Prema podacima koje su dobili IT stručnjaci iz svoje prakse, ta snaga je od nekoliko kilovata pa sve do šesnaest kilovata kod IT rack-ova koji su „gusto pakovani“.

Još zanimljivosti o REK ormanima

Da li ste se možda zapitali, koliko je teška oprema koja se smešta u rack ormane? Zbog svega toga, prilikom izrade se mora misliti na dinamičku i statičku nosivost, upravo iz razloga što ta oprema može da bude poprilično teška. Primera radi, težina se može kretati od 1000 do 1300 kilograma. Ono što niko ne želi to je da se pod teretom mrežnih kablova ili pod težinom servera rack orman iskrivi ili savije.

Kada birate odgovarajući RACK orman, morate povesti računa o tome šta dolazi u paketu zajedno sa njim, ili šta se može dodati ako za tim kasnije postoji potreba. Trebalo bi da pogledate sve opcije za uvođenje kablova, a mi ćemo sada dati primer za data centar.

Naime, tada bi trebalo da postoji mogućnost segmentiranog polaganja kablova na krovu rek ormana ili da postoji mogućnost da se svi elementi u data centru povežu u jednu celinu; takođe, obratite pažnju i na rešenja za hlađenje…

Brendovi koje mi koristimo su svetski prepoznatljivi i garancija su kvaliteta – TP-Link, D-Link, Dahua, Digitus, Draka, Planet, Ubiquiti, MikroTik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.