Baštenska rasveta


BAŠTENSKA RASVETA

Bez osvetljenja vase dvorište može biti nepristupačno i mračno. Svaki domaćin želi da uredi dvorište tako da boravak u njemu učini prijatnim sebi, porodici , ali i da ostavi utisak dobrodošlice na goste. Spoljna rasveta može u velikoj meri da ulepša izgled vašeg dvorišta, da obezbedi vašu sugurnost, ali i sigurnost članova porodice. Bilo da koristite osvetljenje u dvorištu iz bezbednosnih, estetskih ili drugih razloga, potrebno je da svaki objekat bude osvetljen i da se savršeno uklapa sa eksterijerom.

LED REFLEKTORI I SPOLJNE PLAFONJERE 

Spoljni LED reflektori mogu biti pasivni, stojeći i sa senzorom. Odlični su za osvetljenje ulaza u dvorište, ulaza u garažu, vrtnih fontana, ali i za osvetljenje staza. Postoje različiti modeli koji mogu da vam pruže jače i slabije osvetljenje. LED reflektori sa senzorima su odlično rešenje. Rasveta nije stalno uključena, nego po potrebi. Kada se pojavite na ulazu ili koračate ka vašim ulaznim vratima svetla se pale. Ukoliko vam prozori gledaju na dvorište ovaj mehanizam LED reflektora je koristan, kako vam vrt ne bi bio osvetljen celu noć.

Kada razmišljate o dvorišnom osvetljenju, imajte na umu da je veliki izbor Ledvance reflektora fenomenalno rešenje. Ultra dug životni vek od 50000 radnih sati im je osnovna karakteristika, koja je i glavni pokazatelj kvaliteta. Dodatna prednost je i garancija na sve Ledvance reflektore od 5 godina.

Spoljne plafonjere se obično koriste na samom ulazu u kuću i postavljaju se na centar plafona kako bi osvetljenje bilo ravnomereno. Postoje raznog oblika, veličina i dizajna i lepo se uklapaju sa svim stilovima prilaza.

ZIDNE I UGRADNE LAMPE 

Spoljne zidne lampe se najčešće postavljaju na trem, naglašavaju fasadu kuće i lepo urađene zidove. Pomažu prilikom nesmetanog kretanja kroz dvorište noću i najčešće se pale po potrebi, što štedi električnu energiju domaćina. Vrlo su čest detalj dekorativne rasvete i postoje u različitim oblicima, veličinama i dizajnu. U kombinaciji sa spoljnim ugradnim lampama, raspoređenim sa obe strane staza, upotpunjuju doživljaj prilaza ka kući.

Spoljne ugradne lampe mogu biti sa zamenljivom sijalicom i LED ugradne lampe. Zavisno od mesta montiranja razlikuju se zidne i podne, Ukoliko u blizini imate biljke, drveće i grmlje mogu imati neverovatne efekte i senke. Ako vaše dvorište ima stepenište , takođe možete postaviti u blizinu ovu vrstu rasvete radi lepšeg izgleda. Dovoljno je da postavite par prigušenih zidnih ili podnih lampi i dobićete ne samo dovoljnu vidljivost, veći i dekoracaiju. Stepenice su i mesto gde se najčešće događaju nezgode, tako da je neophodno da imaju adekvatno osvetljenje.

BAŠTANSKE LAMPE I FENJERI

Veliki primenu dekorativnog osvetljenja u dvorištima i vrtovima danas imamo sa fenjerima i visećim lampama. Postoji širok izbor baštanskih lampi i fenjera koje estetski mogu ulepšati prilaz vašoj kući ili istaknuti staze. Jedan od načina je da ih postavite sa obe strane staze. U toku zime i hladnog vremena, ove lampe su bolje od tradiconalne rasvete. Kod klasičnih sijalica potreban je veći napon struje kada su mrazevi i temperature ispod nule, dok su LED lampe za bašte izdržljivije.

Baštanske lampe i fenjeri se prave od različitih materijala, raznih oblika i dizajna i doprinose stvaranju opuštenog osećaj u dvorištima i na terasama. Ukoliko se odlučite za dugački niz baštanskih lampi, ostavićete utisak zabave i praznične atmosfere. Postoji veliki izbor ove rasvete koja se samo obmota oko drveta ili nekog predmeta, tako da je vrlo jednostavna za montiranje. Gelenderi, česme, stepeništa samo su neke ideje gde ih možete postaviti. Svakako treba voditi računa u broju baštanskih lampi i fenjera i ne treba preterivati. Ključ je u praćenju celokupnog izgleda prostora i u ravnoteži.

SOLARNA RASVETA

Solarna rasveta je vrlo efikasna i ukrasna. Solarno osvetljenje dvorišta je u današnje vreme vrlo popularno. U toku dana se sunčeva energija skladišti, a u toku noći oslobađa. Ne morate da plaćate električnu energiju potrošenu u vrtu, a i obradovaće vas činjenica da nema mnogo kablova i komplikovane ugradnje.

Postoje razne vrste solarnih stubnih svetiljki, lampi i reflektora. Stubne stajaće svetiljke su vrlo popularne i jednostavno se instaliraju uz prolaze i staze. Mogu pružiti prigušeno ili jače svetlo, zavino od ukusa domaćina. Solarna rasveta je otporna na vremenske prilike, bez obzira da li je napolju toplo ili hladno, da li pada kiša ili je zima. Solarni uređaji svakako prikupljaju dnevnu svetlost i čuvaju je za noć.

 

Preuzeto sa :http://www.ultralight.rs

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.