Od 1. jula domaćinstva biraju isporučioca struje


Nacrt novog zakona o energetici predviđa da će od 1. jula ove godine ili najkasnije od datuma stupanja na snagu novog zakona, građani moći da biraju isporučioca struje, rekla je ministarka energetike u ostavci Zorana Mihajlović.

images

Mihajlovićeva je u intervjuu za “Politiku” rekla i da je čitavo poglavlje Nacrta zakona posvećeno snabdevanju krajnjih kupaca strujom, kao i da su propisane obaveze snabdevača da obavesti kupca o uslovima prodaje električne energije.

Doneta su i pravila o promeni snabdevača koja je besplatna. Otvaranje tržišta pruža mogućnost izbora snabdevača i uslova prodaje, a samim tim izbor cene i bolje komercijalne usluge – dodala je Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da će, s obzirom na to da će kupcu biti dostupne sve informacije o snabdevačima i uslovima prodaje električne energije, on imati pravo da na osnovu prikupljenih informacija sam donese odluku o izboru snabdevača i preuzme rizik svojim izborom, kao i da je Zakonom o energetici uredjena i zaštita kupaca.

Na pitanje šta konkretno novi zakon o energetici donosi domaćinstvima i privredi, Mihajlovićeva je odgovorila da je dobit od otvaranja tržišta realna cena energije i mogućnost investiranja u nove proizvodne kapacitete, što će obezbediti dugoročnu sigurnost snabdevanja.

Domaćinstva mogu da biraju snabdevača koji nudi najpovoljnije uslove prodaje električne energije. Od licencnih 75 snabdevača, koji se uglavnom bave veleprodajom, za sada je šest iskazalo interes za snabdevanje krajnjih kupaca- dodala je ona.

Mihajlovićeva je naglasila i da je, zbog mogućnosti tržišne utakmice, važno za EPS da bude konkurentan u pogledu uslova i cene.

Ona je objasnila i da treći energetski paket direktiva EU, kada je u pitanju električna energija, nameće obavezu razdvajanja operatora prenosnog sistema, koje se ogleda u tome da isti vlasnik ne može da upravlja operatorom prenosnog sistema, proizvodnjom i snabdevanjem električnom energijom.

Što se tiče oblasti gasa i gasovoda “Južni tok”, konkretna rešenja će tek biti doneta, u skladu sa onim što budu dogovorili Rusija i članice EU koji u projektu učestvuju – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da energetski sektor Srbije predstavlja neodvojivi deo energetskog prostora Evrope i podsetila da je Srbija još 2006. potpisala Ugovor o osnivanju energetske zajednice i samim tim se obavezala na postepeno usklađivanje s pravnim tekovinama EU u oblasti energetike.

Dakle, taj proces je započet odavno i pregovori sa EU, koji nam predstoje, biće samo završni korak procesa koji smo započeli 2006. godine – podsetila je Mihajlovićeva.

Na pitanje da li misli da će novi zakon i otvaranje tržišta za domaćinstva onemogućiti da cena struje bude socijalna kategorija, Mihajlovićeva je odgovorila da cena električne energije već sada to nije i da cilj otvaranja tržišta jeste da se postigne tržišna cena električne energije.

Ona je dodala da ovaj zakon “poznaje i energetski zaštićenog kupca, o čemu je već doneta Uredba, a kojom se štite ugrožene kategorije kupaca”.

Mihajlovićeva je naglasila da cilj novog zakona nije samo ispunjavanje zahteva EU niti samo preuzimanje direktiva, već otklanjanje ograničenja i nedostataka uočenih kroz primenu postojećeg Zakona o energetici.

Otvaranje tržišta ima za cilja povećanje konkurentnosti, a samim tim izbora snabdevača, uslova isporuke i niže cene električne energije. Tržište će omogućiti da EPS prodaje električnu energiju po tržišnim cenama, a snabdevači ne mogu da diktiraju cene EPS-u. Ako postoje viškovi energije, pretpostavka je da će i cene električne energije u Srbiji biti niže, po opštim pravilima tržišta i konkurencije – objasnila je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je za “Politiku” rekla i da su u EPS-u i Elektromreži Srbije u toku pripreme za promenu pravne forme javnog preduzeća, uz podršku Ministarstva i da će one u najskorije vreme biti realizovane.

preuzeto sa:24sata

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.