Lampa koja sama pronalazi mračno mesto u vašoj sobi


 Lampe su delo holandskog dizajnera Boba De Graafa i deluju kao živa bića. 

 

451962488_640

Programirane su tako da traže ljudsko prisustvo ali i da tragaju za neosvetljenim delom prostorija.Ove interaktivne svetiljke nazvane Species of Illumination poseduju veliki broj senzora, motora i rastegljivih kablova kako bi se mogle kretati i prepoznavati stvari oko sebe. Zbog svih ovih karakteristika lampe deluju kao da su žive.

Species-of-Illumination-by-Bob-De-Graaf-2

Napravljena su dva modela svetiljki. Prva je Wallace  koja je fiksirana za plafon i  koristi senzore kako bi pronasla najtamnija  mesta u sobi i osvetlila  ih. Druga je  Darwin i ona je stona lampa koja koristi solarnu energiju za stvaranje potrebne struje. Tokom dana ona se kreće po sobi u potrazi za suncem  puni svoje baterije, a kada padne mrak desava se čudo – Darwin traži ljudsko prisutvo i pruža im preko potrebno svetlo.

Species-of-Illumination-by-Bob-De-Graaf-3

Senzori u Darwinovoj glavi zaduženi su za interakciju s ljudima. Kada ruku stavite ispred glave, lampa će vas pratiti. Kada odmaknete ruku, lampa se zaustavlja.Darwin se kreće na točkovima od od žice. Na crnom telu sa solarnim ćelijama montirana je bela, pametna glava.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.