Kontrolišite vaše roletne iz kreveta


Da li vam je dosadilo da svaki put kada poželite podići ili spustiti vaše roletne,morate napustiti udobnost kreveta ili fotelje i prekinuti gledanje omiljene tv serije?Da li vam je problem da roletnu na terasnim vratima koja je uglavnom većih dimenzija, dižete i spuštate pomoću već zastarelog sistema putem gurtne?

E pa više ne morate da se mučite,tehnologija odavno radi za vas i problem je rešen pre mnogo godina.Iako je u početku zbog cene bio namenjen samo imućnijoj klijenteli,godine na tržištu  i sve veća potraznja dovele su do toga da cene polako dodju na nivo koji je pristupačan i srednjoj klasi stanovništva.

roletne-pogoni_31

 

 

Postoje dve varijante,odnosno dva načina kontrole roletni.Prvi koji smo pomenuli putem daljinskog uredjaja i drugi putem prekidača koji su uglavnom postavljeni pored prozora na kojem kontrolisemo roletne.

roletne-pogoni_18

 

 

Prvi način omogućava veći komfor i svu kontrolu možete obavljati bez prilaženja prozorima i za nju vam je potrebno samo napajanje 230v.Ova varijanta je iz tog razloga malo skuplja ,posto je sistem motora opremljen prijemnikom koji prima komandu iz daljinskog upravljača.

 

Druga varijanta je nešto jeftinija i za nju je potrebno ,pored napajanja od 230v,izvesti i kablove do mesta gde će biti postavljeni prekidači za komandovanje dizanjem i spuštanjem.

roletne-pogoni_20

 

 

 

 

 

 

Što se tiče samog izvodjenja napajanja,ukoliko se ugradnja električnih motora vrši prilikom izgradnje objekta do prozora se dovodi napojni kabel iz razvodne kutije i postavlja na zaseban osigurač ,dok kod ugradnje pri renoviranju objekta ono može da se obezbedi iz najbliže razvodne kutije ili utičnice.

Vremenom su ovi sistemi unapredjeni do te mere,da je sada moguća automatska kontrola količine svetlosti u prostoriji putem posebnih senzora koji reaguju na količinu spoljne svetlosti vezano za period dana,vremenske prilike(oblačnost,padavine),a takodje je moguće podesiti vremensku odrednicu i položaj roletni,što zahteva ugradnju skupljih kontrolnih uredjaja.

roletne-pogoni_22roletne-pogoni_48

 

 

 

 

 

 

 

Što se cena samog motora i ugradnje tiče,one kreću od 75e za motore kojima se komanduje putem prekidača,dok su motori sa daljinskom komandom u cenovnom rangu od 110e pa naviše u zavisnosti od proizvodjača i površine same roletne.Na to je potrebno dodati cenu izrade napajanja koja zavisi od količine utrošenog materijala i vremena potrebnog za izradu istog.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.