Da li ste čuli za OLED tehnologiju?


OLED (Organic Light Emitting Diode) tehnologija najavljuje novu dimenziju osvetljenja. OLED lampice emituju svetlost procesom koji se naziva „elektroluminiscencija“ kada se struja primeni na sloj svetlosnih organskih jedinjenja. Kompanija Mitsubishi Chemical Corporation (MCC) je razvila neophodne materijale i proces proizvodnje za proizvodnju OLED ploča kojima se mogu podešavati boje (RGB).OLED lampice su sastavljene od dva organska tanka filma koji su postavljeni između dve elektrode, anode i katode, i stavljeni na supstrat. Tokom rada, nosači (rupe i elektroni) se ubacuju sa elektrode primenom napona. Ova rekombinacija nosača u organskom filmu stvara emisiju. Dostupni u proizvodnim količinama 2012, OLED ploče kompanije MCC su pogodni za mnoge standardne i dekorativne primene u osvetljavanju. Tanka struktura omogućava postavljanje OLED osvetljenja na mestima na kojima to ranije nije bilo moguće. Ugostiteljstvo, automobilska i avio industrija su samo neke sredine koje će koristiti OLED tehnologiju. Takođe, OLED osvetljenje će u budućnosti predstavljati konkurenciju fluorescentnom osvetljenju.

 

Karakteristike OLED osvetljenja:

 – Veliko površinsko emitovanje
 – Boje se potpuno mogu podešavati
 – Mogu se prigušiti
 – Veoma tanka struktura
 – Meko osvetljenje (izvor svetlosti se može direktno posmatrati)
 – Mala potrošnja energije
 – Manja emisija toplote
 – Brz odgovor na uključivanje/isključivanje
 – Nema opasnih materijala
 – Jednostavna struktura i rad uređaja

 

oled

 

 

Kompanija Verbatim je 2011 god. prikazala svoje proizvode u OLED tehnologiji i nazvala ih VELVE OLED osvetljenje. Jedinstvena tehnologija omogućava druge odlike, koje pružaju dodatne mogućnosti dizajnerima izvora svetlosti:

images (1)

 

  1. Bela boja koja se može podešavati od tople bele (2700 K) do hladne bele (6500 K)
  2. Podešavanje RGB boje
  3. Prigušivanje sa konstantnim fluksom i bojom
  4. Velike ploče (površina od 150 cm2)
  5. Visoke CRI i R9 komponente (>80)
  6. Mekan, „somotski“ izgled

 

Velve obećava promenu paradigme u dizajnu osvetljenja koja će obradovati dizajnere, planere i arhitekte. Oni nude visoki kvalitet, mekano obojeno osvetljenje sa osećajem luksuza.

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.