Fluo kompakt sijalice (CFL),za ili protiv


Sve fluo kompakt sijalice sadrže toksičnu živu.

Kompaktna fluorescentna sijalica (CFL) nudi mnogo prednosti u odnosu na standardne sijalice. One pružaju istu količinu svetlosti kao obične sijalice, ali koriste mnogo manje energije, a traju mnogo duže. Tokom životnog veka CFL sijalice, ušteda iznosi više puta nego što su inicijalni troškovi sijalice, a emisija ugljenika iz elektrana je smanjena.

 

cfl

 

 

Međutim, CFL sijalice nisu toliko zelene koliko ljudi veruju. Pre svega one su daleko složenije nego obične sijalice, zahtevaju više materijala, više obrade, a samim tim više energije tokom proizvodnje. Drugo, one sadrže elektronske komponente za čiju proizvodnju se zahteva niz hemikalija, kao i oslobađanje u atmosferu opasnih teških metala i druga zagađenja. Poslednji, a nikako najmanje važan detalj je da svaka CFL sijalica proizvedena danas  sadrži značajne količine toksičnog metala žive.

 

živa

 

Šta je živa i zašto je toliko opasna

 

Živa je metal  u boji srebra, koji je tečan na sobnoj temperaturi. To je neurotoksin kao i olovo i zbog toga je izuzetno otrovna i štetna za ljude, da se jede, udahne, ili dođe u kontakt sa kožom.

 

 

Živa u CFL sijalicama

Prosečna CFL sijalica proizvedena danas sadrži 4mg žive. To je suštinski deo CFL, bez kojih ne bismo imali takve energetski efikasne sijalice. Iako je sve samo ne optimalno da zeleni proizvod sadrži toksične materijale koji se koriste u proizvodnji , to nije razlog da se sijalice ne koriste.

 

 

živa tabela

 

 

Zašto? Zato što elektrane na ugalj emituju živu i tokom prosečnog života jedne CFL sijalice(5 godina prosečan životni vek fluo kompakt sijalice), električna energija za napajanje CFL sijalice će da stvori emisiju u atmosferu 2.4 mg žive,dok će u toku pet godina električna energija potrebna za napajanje obične sijalice izazvati emisiju od čak 10mg žive u atmosferu.  Dakle, čak i ako isključimo faktor od 4 mg žive sadržanih u samoj CFL sijalici, CFL je i dalje neto pobednik.

 
Posle svega ,Vama ostavljamo da odlučite sta je za Vas bolje i sigurnije,a ako se ipak odlučite za nastavak upotrebe ovih sijalica,pročitajte šta uraditi ako se CFL sijalica razbije u zatvorenom prostoru.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.