Halogena sijalica

 

Halogena svetlost stvara dobar kontrast i podstiče na kreativnost. Moze da obezbedi blistavu i prijatnu svetlost,  bez senki ,svetlost uskog snopa, kao i svetlost za stvaranje kreativnog i ličnog naglaska odredjenih detalja.

Halogena sijalica je takodje poznata kao kvarc halogena ili volfram halogena sijalica.To je napredni oblik obicne sijalice sa uzarenim vlaknom.Vlakno je od nodularnog volframa kao I kod standardne sijalice ,medjutim kod halogenih sijalica ono se nalazi na visem pritisku(7-8 ATM).Staklo se proizvodi od topljenog kvarca ili staklo aluminosilikata.Ovo je staklo jace od stakla obicne sijalice ,obzirom da sadrzi veliki pritisak..Halogena sijalica je industrijski standard za radne prostore ,televizijsko osvetljenje zbog svojih kompaktnih dimenzija i visokog lumena(jedinica za totalnu kolicinu vidljive svetlosti).Polako ih iz upotrebe istiskuju LED I CFL sijalice ,a jedino sto ih jos odrzava na trzistu je poslednja inovacija kojom daju 30+ lumena po vatu snage.

Prednosti:

Prednosti su te sto su malih dimenzija,jednostavne za proizvodnju i ne koriste zivu za proizvodnju poput CFL(fluoroscentnih)svetiljki.Zatim je tu bolja boja svetlosti(2800-3400k), sto je blize suncevoj svetlosti i puno bolje od “oranz” boje obicne sijalice,duzi vek trajanja od obicne sijalice,pun intezitet svetlosti bez potrebe za zagrevanjem

Mane:

Tek  30 % ukupne energije biva emitovano u obliku vidljivog zračenja, dok preostalih 70 % odlazi na nevidljivo infracrveno zračenje, koje više greje, nego što osvetljava.Ekstremno je topla, 250 ̊C i vise(moze izazvati opekotine ako se dodirne),osetljiva na masnoce sa ljudske koze te ako je dodirnete rukama,masnoca koju ostavite na sijalici ce se zagrejati i moze poremetiti rupturnu ravnotezu u radu sijalice sto moze dovesti do brzeg pregorevanja sijalice i u ekstremnim situacijama do pucanja stakla.

81879

 

Treba napomenuti da su halogene sijalice dimabilne(regulacija jacine osvetljenja putem posebnih prekidaca ili dimera), sto  ostavlja mogucnost regulacije nivoa svetlosti u zavisnosti od potreba,prilika i raspolozenja.Halogenoj sijalici se na taj nacin  produzujue zivotni vek ,a znacajno se smanjuje potrosnja el. energije.Tip dimera se bira u zavisnosti od napona na kojem sijalice rade ,230V ili 12V.

download (4)

Jacine sijalica po snagama u su uglavnom:20w,35w i 50 w.Ukoliko se izaberu sijalice koje rade na nizem naponu(12v),potrebno je obezbediti transformatore 230/12v.

64196 02154

 

Najcesci tipovi grla kod halogenih sijalica su :Gu10,G9,G4,MR11,MR16,R7S

01771 (1) 01401

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.