Čitate li nalepnice o energetskoj efikasnosti uredjaja?


 Kada je reč o uštedi električne energije,kupovina najefikasnijih uredjaja i aparata za domaćinstvo sada je mnogo jednostavnija.Danas vam nalepnice sa energetskim rejtingom mogu reći sve što vam je potrebno da bi ste napravili pravi izbor,dajući vam vitalne informacije o potrošnji energije,perfomansama i energetskoj efikasnosti.

images (1)

 

Određene vrste proizvoda su dužne po zakonu ,da nose EU energetsku oznaku – uključujući šporete, mašine za pranje sudova, frižidere, zamrzivače,mašine za pranje i  sušenje veša, sijalice – dok drugi daju slične informacije dobrovoljno.Sve se svodi na veliki podsticaj za energetsku svest kupaca ,a dobra vest je da su dizajnirane da budu prilično jednostavne.

Energetska efikasnost

Jedan od ključeva za uštedu energije je efikasnost proizvoda. Da bi ceo proces poredjenja bio što jednostavniji, šema EU oznaka  koristi slova od A do G, od naj efikasnijeg A ,pa do uredjaja sa najvećom potrošnjom označenog slovom G.

 Medjutim, za neke proizvode slika je malo komplikovanija zbog njihove konstrukcije. Mašine za pranje veša, na primer, imaju tendenciju da budu označene sa ne jednim, već tri slova – AAB ili ABB, na primer. Prvi opisuje ukupnu energetsku efikasnost mašine kad radi pod punim opterećenjem i pranjem na 60 stepeni C , drugi se odnosi na performanse pranja i treći na sušenje veča to jest brzinu centrifuge. Frižideri su još jedan izuzetak, njihova proizvodnja je tako napredovala da su uvedene dve nove kategorije, A+ i A + +, kako bi se prepoznali oni koji imaju najveću energetsku efikasnost.

energy-label-explained-315147

U današnjem ekološki svesnom svetu, više  nije teško pronaći pomoć i savet o energetskoj efikasnosti .Za svakog ko želi da maksimizira svoje energetske uštede i smanji emisiju ugljen-dioksida svoga domaćinstva,  nikada nije bilo bolje vreme za kupovinu aparata za domaćinstvo. Sa toliko informacija i saveta pri ruci, jednostavnije je napraviti pravi izbor. 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.