Синдикат ТЕ Колубара: Председник синдиката упутио писмо премијеру


Veliki_Crljeni_termoelektrana_Kolubara3

Председник синдиката упутио писмо премијеру

Поштовани господине Вучићу, поштовани премијеру,Када време и околности учине своје и од једне личности , као што је то сада случај са Вама, створе човека који постане неко ко се буквално пита за све, ко раздваја добро од зла, ко одређује шта је поштено а шта не, ко одваја жито од кукоља, ко проглашава шта је успешно а шта не, и коме нико , али нико од Ваших најближих сарадника не сме да каже било шта од онога што Ваше уши не желе да чују, онда нам обичним смртницима, људима који осим ове земље Србије немају другу, нама који смо у овој земљи доживели и преживели све оно што ником другом, што би народ рекао, ни најгорем душманину не бисмо пожелили, не преостаје ништа друго него да покушамо да до Вас пошаљемо бар нешто од онога што Ваши најближи сарадници чине претпостављајући да то Вама није познато јер смо дубоко убеђени да то не бисте дозволили.

Ретки су људи којима се у животу пружи и укаже прилика да преко ноћи постану најважније личности једне државе, па макар се она звала и Србија. Ваш долазак на то место на којем се данас налазите, и сами знате, није резултат Вашег некаквог дугогодишњег рада и резултата тог рада којим сте убедили Србију да сте Ви тај који је „прави“ и који ће Србију извући из блата (да не употребим неки други израз по српском). Ви сте ту само из разлога што они пре Вас ничим нису оправдали поверење које им је било указано, нису искористили шансу која им је пружена, нису овом народу обезбедили право на рад, социјални мир, услове за школовање, лечење… једном речју живот достојан човека.

Милиони прелетелих километара, обећења разних европских званичника и државника овом народу нису донели ништа добро. Србија јесте подцењена, омаловажена и сиромашна земља али земља поносногнарода. Нажалост, до сада се ретко ко окретао сопственом народу. Сви Ваши претходници, стиче се утисак и Ви сами, више верујете свима осталим а најмање сопственом народу? Зашто? Ни Вас ни било кога другог пре или после Вас овај народ , ова земља а нарочито покољења која долазе , неће памтити по томе шта сте све затворили, угасили, уништили или „сахранили“ већ по ономе што сте ново изградили, обновили и спасили од пропасти и уништења, шта сте подигли из пепела и по чему би се разликовали од других.

Енергија, ентузијазам, озбиљност и решеност коју сте испољили на почетку Ваше владавине уливало је поверење, давало наду и пружало веру у светлију и лепшу будућност Србије. Били сте убедљиви у причи и говорима које сте држали, гутали смо сваку Вашу изговорену реч и хранили се оним што сте нам говорили да нас чека. Пут трновит, тежак, али на крају посут ружама и обасјан сунцем.Нажалост, још увек смо где смо и били, ни макац даље , ни мало боље.

Верујте, обични грађани врло мало схватају и разумеју причу о путу у Европу. Шта нам то доноси када се тамо стигне? Шта нам та Европа нуди а шта узима? И да ли смо ми сами баш толико неспособни да за своју земљу учинимо много више него што нам се за то пружа прилика? Не мислите ваљда, да земљу Србију неко може да воли и да јој жели добро више него ми сами? Заборавили сте сопствени народ. Стратегија коју спроводи ЈП ЕПС Србију гура у мрак. Како разумети те путеве који воде у Европу ако то подразумева гашење сопствених капацитета без икакве потребе а да се у исто време не гради готово ништа ново? Уместо да развија стратешку привредну грану која ће бити од националног интереса чиме би Србија као држава била енергетски стабилна и независна, ЕПС планира гашење преко 1000 MW термо капацитета у наредном периоду у којем истовремено планира изградњу само око 400 MW нових капацитета што Србију неминовно води у потпуну енергетску зависност.

Veliki_Crljeni_termoelektrana_Kolubara3

Једна од термоелектрана у систему ЕПС-а која је одређена за „одстрел“ је ТЕ„Колубара“  Велики Црљени инсталисане снаге 271 MW од чега је само 32 MW ван мреже већ неколико година. Сви осталиблокови су тренутно на мрежи, са оптималном снагом, поуздани, безбедни и енергетски ефикасни усвако погледу.Поштовани премијеру, Ваши сарадници , без икакве анализе, без адекватног програма енергетске стабилности инсистирају на потпуном гашењу ове термоелектране без обзире што се у њеном саставу налази један од најмлађих блокова у ЈП ЕПС. Осим тога наручене су одређене студије како би се утврдила оправданост гашења тих капацитета са унапред исценираним закључком. Електро мрежа Србије је дала крајње озбиљно, аргументовано и чињенично упозорење да гашење блокова у ТЕ „Колубара“ угрожава енергетску безбедност РБ „Колубара“ и читавог колубарског региона с обзиром дачин повлачења из погона свих блокова, осим А1 и А2 не може да се надомести без изградње трафо станице 400/110 KV уз неоходноа улагања од 20 милиона евра и период од 6 година.Гашење ТЕ „Колубара“ значи нових 2000 гладних уста, значи затварање вртића, школа, домова здравља, значи гашење живота у Великим Црљенима и местима у окружењу која су судбински везана за рад ТЕ „Колубара“.Економски и енергетски разлози за њено гашење не постоје. То Вам одговорно тврдимо.

TEKolubara

Молимо Вас да нам пружите шансу. То заслужује како ТЕ „Колубара“ тако и запослени у њој. Само тражимо да нас убеде и докажу да ова термоелектрана није енергетски ефикасна, да је непрофитабилна, да ствара губитке ЕПС-у и да је цена киловати произведена у њој скупља од увозне цене струје, а ми тврдимо да није. Напротив , па зар и гашење и одрицање сопствених капацитета треба да буде ствар политике а не стварних потреба Србије и њених грађана.

Знамо колике су Ваше обавезе у заштити интегритета Србије и придруживању ЕУ, знамо колико тога морате учинити зашта Ваши претходници нису имали довољно снаге, воље, енергије и знања. Знамо да Вам није доступно све оно што се дешава у Србији а са чим нисте у потпуности упознати али не смете дозволити, односно морате спречите да разни увозни лобији постану носиоци енергетске безбедности Србије, да неки млади европејци креирају енергетику Србије а посебно Електропривреде само на основу онога што су шетајући Европом видели и чули а да су им при томе грађани србије и радници на последњем месту.

Ви сте човек из народа, народ Вас је изнедрио и не дозволите да захваљујући Вашим полтронима који раде против интереса Србије и њених грађана завршите попут Ваших претходника, одете брзо у заборав. Пред Вама је историјска прилика да пут којим сте кренули, искорачате до краја. Без народа овеземље, без радника коју су ову Електропривреду дизали из пепела после бомбардовања, поплава и пожара, сигурно нећете успети ма колику подршку имали ван граница Србије. Ослоните се на сопствени
народ и погледајте га у очи исто као што он гледа у Вас, пун ишчекивања и вере у честиту, поштену и просперитетну Србију.

Ми имамо снаге и храбрости да Вам кажемо: „Грешите господине премијеру са одлуком да погаситеи затворите погоне у ТЕ „Колубара“ априла 2017.године.“ Не дозволите да та одлука буде политичка јер је ТЕ „Колубара“ и данас један од ослонаца производње ел.енергије и енергетске безбедности колубарског региона, а тиме и Србије.

Натерајте своје сараднике на одговоран и стручан рад у инересу ЈП ЕПС-а и не дозволите да због њихове неодговорности Ви будете кажњени.

С поштовањем, Извршни одбор Синдиката ТЕ „Колубара“

Велики Црљени, Председник
10.12.2015.године Богдан Вукотић

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.